0229 - 27 84 33

Succesvol onderhandelen

Steeds vaker wordt bij CAO onderhandelingen, Georganiseerd Overleg, Ondernemingsraadoverleg en daaruit afgeleide commissies gebruik gemaakt van een Externe voorzitter.
De praktijk leert dat het leiden van vergaderingen op een ordelijke, neutrale en onpartijdige wijze veel van een voorzitter vereist, zeker omdat hij zelf ook vaak partij is. Dan is het verstandig de voorzittersrol te scheiden en voor het leiden van de vergadering een externe voorzitter in te schakelen.

Bijl&Reuser heeft kennis en ervaring met vele vormen van overleg, zowel binnen het bedrijfsleven als binnen de publieke sector. Wij onderscheiden ons in onze aanpak door een zorgvuldige ‘technische kant’ te combineren met specifieke aandacht voor het communicatieproces. Denk bij de ‘technische kant’ aan:

  • tijd en agenda beheer;
  • iedereen aan bod laten komen;
  • verschillende oplossingen bieden, en;
  • duidelijk geformuleerde besluiten nemen.

Een succesvolle bijeenkomst wordt mede bepaald door aandacht voor de wijze van communicatie. ‘Bruggen-bouwen’, sfeer bewaken, verheldering van vragen/opmerkingen en het terugbrengen van ingewikkelde formuleringen tot de essentie, zijn hier voorbeelden van.

Wij zijn er van overtuigd dat een ervaren externe voorzitter bijdraagt om verschillen van mening te overbruggen, het genereren van ideeën te stimuleren en tot een breed draagvlak te komen.

Vanuit Bijl&Reuser vervult Marco Bijl momenteel de rol van technisch voorzitter binnen een aantal overlegvormen van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ). Daarnaast is hij onafhankelijk voorzitter van een begeleidingscommissie binnen de woningcorporaties (CAO Woningdiensten).

Meer weten wat Bijl&Reuser hierin voor u kan betekenen? Neem contact op via het telefoonnummer 0229 - 27 84 33 of per e-mail info@bijlreuser.nl.

Deel deze pagina via

Top